Sunt spaniol, dar vreau să devin cetățean român

Vrei să devii cetățean român?

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru obținerea cetățeniei la cerere?

 • locuiești legal în România de cel puțin 8 ani pentru cetățeni non-UE. Dacă soțul sau soția ta sunt cetățeni români, termenul este mai scurt, doar 5 ani de la data căsătoriei
 • ai cel puțin 18 ani
 • nu ai comis
 • deții venituri suficiente care să îți asigure traiul în România
 • ai un bun comportament și nu ai fost condamnat pentru infracțiuni care te fac nedemn de a fi român
 • vorbești bine limba română și ai noțiuni de bază privind cultura și civilizația românească – testarea pentru limba și cultura română sunt la un nivel destul de avansat, așa că recomandăm să apelezi la un profesor specializat pentru acestea
 • cunoști Constituția României și imnul național

 

Durata de 8 ani și 5 ani pentru care trebuie să locuiești în România poate fi înjumătățită la 4 ani, respectiv 2.5 ani în următoarele situații:

 • ești cetățean UE
 • ești o personalitate recunoscută pe plan internațional.
 • ai statut de refugiat
 • investești sume de peste 1 Milion de Euro în România
 • Poți obține cetățenia chiar fără a locui o anumită perioadă în România dacă ai contribuit în mod deosebit promovarea culturii și civilizației române. Aceste cazuri sunt însă foarte rare și de excepție.

Care sunt pașii pentru a obține cetățenia?

 1. Depunerea cererii – dosarul de cetățenie se depune la sediul Autorității Naționale pentru cetățenie (ANC) personal, cu programare prealabilă. Dosarul se poate depune prin mandatar dacă suferi de o boală care te pune în imposibilitatea de a te deplasa.
 2. Interviul – dacă dosarul este complet, Autoritatea va stabili un termen la care să te prezinți pentru interviul de cetățenie. La interviu, ANC îți va verifica cunoștințele de limbă și cultură română.
 3. Soluția – în urma verificării dosarului și a interviului, autoritatea va emite un ordin de admitere sau respingere a cererii de cetățenie. Poți ataca ordinul de respingere in 15 zile la Tribunalul București, etapă pentru care ar trebui să apelezi la un avocat specializat pe dreptul imigrării.

Jurământul – vei depune un jurământ de credință față de România în maxim 6 luni de la admiterea dosarului. Dacă refuzi să depui acest jurământ, nu vei obține cetățenia română.

 1. După depunerea jurământului, ministrul justiției ori seful misiunii diplomatice sau al oficiului consular va elibera persoanei căreia i s-a acordat cetățenia romana un certificat constatator pe care se aplica fotografia titularului. In situația in care copiii minori dobândesc cetățenia romana împreuna cu parintii, aceștia vor fi înscriși in certificatul constatator.

IMPORTANT 

Toate documentele pe care le depui trebuie să aibă traducere legalizată cu caractere latine. Nu se acceptă actele doar în alfabet chirilic, ebraic etc.

Înainte să depui dosarul este obligatoriu să faci programare online, pentru cererile în baza art. 8, 81, 10, 11 și 27 din Legea 21/1991.

Va trebui să ai la dosar 2 fotografii color recente (3,5 cm x 4,5 cm).

Toate documentele trebuie depuse în copie legalizată, cu traducere în limba română legalizată/ supralegalizată/ apostilată, în funcție de țara de origine.

Este obligatoriu să ai la tine și originalul pentru fiecare document în copie de la dosar, pentru ca funcționarul de la ghișeu să le poată verifica și compara.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

error: Content is protected !!
¿Necesitas ayuda? Chat with us
A %d blogueros les gusta esto: