Vrei să devii cetățean român?

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru obținerea cetățeniei la cerere?

 

Durata de 8 ani și 5 ani pentru care trebuie să locuiești în România poate fi înjumătățită la 4 ani, respectiv 2.5 ani în următoarele situații:

Care sunt pașii pentru a obține cetățenia?

  1. Depunerea cererii – dosarul de cetățenie se depune la sediul Autorității Naționale pentru cetățenie (ANC) personal, cu programare prealabilă. Dosarul se poate depune prin mandatar dacă suferi de o boală care te pune în imposibilitatea de a te deplasa.
  2. Interviul – dacă dosarul este complet, Autoritatea va stabili un termen la care să te prezinți pentru interviul de cetățenie. La interviu, ANC îți va verifica cunoștințele de limbă și cultură română.
  3. Soluția – în urma verificării dosarului și a interviului, autoritatea va emite un ordin de admitere sau respingere a cererii de cetățenie. Poți ataca ordinul de respingere in 15 zile la Tribunalul București, etapă pentru care ar trebui să apelezi la un avocat specializat pe dreptul imigrării.

Jurământul – vei depune un jurământ de credință față de România în maxim 6 luni de la admiterea dosarului. Dacă refuzi să depui acest jurământ, nu vei obține cetățenia română.

  1. După depunerea jurământului, ministrul justiției ori seful misiunii diplomatice sau al oficiului consular va elibera persoanei căreia i s-a acordat cetățenia romana un certificat constatator pe care se aplica fotografia titularului. In situația in care copiii minori dobândesc cetățenia romana împreuna cu parintii, aceștia vor fi înscriși in certificatul constatator.

IMPORTANT 

Toate documentele pe care le depui trebuie să aibă traducere legalizată cu caractere latine. Nu se acceptă actele doar în alfabet chirilic, ebraic etc.

Înainte să depui dosarul este obligatoriu să faci programare online, pentru cererile în baza art. 8, 81, 10, 11 și 27 din Legea 21/1991.

Va trebui să ai la dosar 2 fotografii color recente (3,5 cm x 4,5 cm).

Toate documentele trebuie depuse în copie legalizată, cu traducere în limba română legalizată/ supralegalizată/ apostilată, în funcție de țara de origine.

Este obligatoriu să ai la tine și originalul pentru fiecare document în copie de la dosar, pentru ca funcționarul de la ghișeu să le poată verifica și compara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
¿Hola, en que puedo ayudarte?